Plan voor slavernijmonument in Eindhoven: ‘Er is duidelijk een behoefte’

Herdenking van de slavernij vorig jaar bij een tijdelijk kunstwerk in de tuin van het Eindhovense stadhuis

EINDHOVEN – Het Eindhovense Comité 30 juni – 1 juli wil dat Eindhoven een slavernijmonument krijgt. Het comité is daarover in gesprek met de gemeente en kunstenaars. Een plek is nog niet uitgekozen. Maar voor de beoogde onthulling is wel al een datum geprikt: 30 juni 2025.

Volgens voorzitter Saïda Vianen heeft de eerste slavernijherdenking in Eindhoven vorig jaar bewezen dat er animo voor is.

In Eindhoven wonen naar schatting 15.500 nazaten van tot slaaf gemaakten uit Suriname, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius, Sint Maarten, Saba en andere Afrikaanse landen. ,,Je merkt dat er duidelijk een behoefte is. Het leeft”, zegt ze over de hoge opkomst afgelopen jaar. ,,En dan is het mooi als we een vaste plek hebben waar we naartoe kunnen gaan, waar we een bloemetje kunnen leggen en een ceremonie kunnen houden.”

[…]

Ook festival krijgt tweede editie

De slavernijherdenking vorig jaar op 30 juni was in de tuin achter het Stadhuis waar een tijdelijk kunstwerk was neergezet. Een dag later was er voor het eerst ook een festival ter gelegenheid van Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij.

De herdenking en viering zien er dit jaar vergelijkbaar uit. In de tuin van het Stadhuis komt wederom een tijdelijk kunstwerk en daar worden op 30 juni bloemen gelegd en toespraken gehouden. Een dag later is er weer een feest op het Stadhuisplein.


/

/