Op 1 juli vieren we 150/160 jaar afschaffing slavernij door op het Stadhuisplein in Eindhoven een hele dag met allerlei activiteiten neer te zetten die in het teken staat van de heritage en cultuur. Er is muziek, storytelling, dans, comedy, kleding, een braderie met eten en drinken en allerlei andere producten en diensten, een Black Hair kapper, en activiteiten voor kinderen.

Op twee podia wordt met verhalen, liederen en dans de oral history ten gehore gebracht die van generatie op generatie is overgeleverd. Op de markt kan iedereen de waren en diensten aanbieden die daarmee een connectie hebben.

Voor jong en oud is er de hele dag vermaak op het Stadhuisplein in Eindhoven.

Iedereen is welkom. Want we herdenken en vieren graag met de hele gemeenschap. En met een grote glimlach: we leven samen, vieren samen en eten samen.

Line-up 1 juli 2023

Keti Koti / Kadena Kibra voor beginners

Op 1 juli onderzoekt Leon van der Zanden wat Keti Koti / Kadena Kibra precies is.
Wat betekent het vieren van de afschaffing voor de bezoekers? Welke gevolgen van de slavernij merken we nog steeds? En wat is zijn eigen relatie met dit verleden?

Leon licht toe:

“Mijn moeder komt van het tropische eiland Mauritius. Hoe mooi het eiland ook is, het is onlosmakelijk verbonden met ons slavernijverleden. Het eiland is gebruikt door Engeland, Portugal, de Fransen, en vooral de Nederlanders. Het eiland is dan ook vernoemd naar de Nederlandse prins Maurits.

IK BEN BENIEUWD.

BENIEUWD NAAR DE INZICHTEN DIE IK GA KRIJGEN IN MIJN EIGEN DUALITEIT.

Dat brengt twee historische lijnen in mij samen, want mijn vader is tot wel zes generaties terug Hollands. En zowel mijn Mauritiaanse als mijn Nederlandse verleden kan ik goed voelen. Het is ook al teruggekomen in mijn familie opstellingen. Zo hielden de thema’s ‘niet mee mogen doen’ en ‘niet vrij zijn’ me vanuit beide lijnen bezig.

En nu komt ‘Keti Koti’ op mijn pad. Ik had er wel eens van gehoord – ‘een feest uit Suriname met lekker eten dacht ik’ – maar wat het nou precies is…?”

Keti Koti is de jaarlijks viering van de afschaffing van de slavernij. Niet alleen in Suriname, maar alle koloniën van het voormalig Nederlands koninkrijk. Het heeft verschillende namen, waaronder Kadena Kibra en Emancipation Day.

“Toen de kans zich voordeed om een rol te spelen op de viering in Eindhoven zei ik zonder erover na te denken ‘JA’. Maar waarom…?

Ik mag 1 juli mensen interviewen over wat zij ervaren bij die bevrijding, wat het voor ze betekent. Mensen van allerlei afkomsten, want we hebben er allemaal mee te maken. Ik ben benieuwd. Benieuwd naar de inzichten die ik ga krijgen in mijn eigen dualiteit. En ik heb de hoop om mezelf verder uit de verwarring te bevrijden en jullie daarin mee te nemen.”


BEREIKBAARHEID & TOEGANKELIJKHEID

Het Keti Koti / Kadena Kibra Festival is zowel met het OV als met de auto of fiets goed te bereiken.

Het gehele programma is rolstoeltoegankelijk, en er zijn aangepaste toiletten beschikbaar.

OPENBAAR VERVOER

De dichtstbijzijnde halte vanuit Station Eindhoven Centraal is Smalle Haven. Deze halte is op 4 minuten loopafstand van de locatie van de herdenkingsceremonie.
De dichtstbijzijnde halte richting Station Eindhoven Centraal is Stadhuisplein. Deze halte ligt aan het Stadhuisplein.
In beide richtingen komen bus lijnen 7, 11, 12, 17, 24, 317, 318, 320, 324, 407 en 408 langs de haltes. Voor de actuele reisinformatie bezoek Hermes.nl of 9292.

PARKEREN

De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheden zijn Q-Park Stadhuisplein en Parking Stadskantoor. Beide parkeergelegenheden geven aan rolstoeltoegankelijk te zijn en te beschikken over aangepaste parkeerplaatsen.
Beide parkeergelegenheden bieden ook elektrische oplaadpunten en liften.

Fietsen kunnen op verschillende plekken op de stoep geplaatst worden. Zorg ervoor dat je je fiets plaatst op een daarvoor bestemde plekken.

VRAGEN?

Heeft u nog vragen over de toegankelijkheid? Stuur een mailtje met uw vraag naar comite30juni1julieindhoven@gmail.com.