Op 30 juni herdenken we samen de afschaffing van de slavernij in de tuin achter het stadhuis, uitkijkend op de Dommel. Na de herdenkingsceremonie zal er ook nog een vervolgprogramma in het Parktheater zijn.

Met verschillende ceremoniële handelingen en speeches, waaronder een kranslegging en een minuut stilte worden de tot slaaf gemaakten herdacht en geëerd.

Programma 30 juni 2023

TijdActiviteit
18.30Inloop met bloemenceremonie en zang
19.00Start Herdenking
19.05Plengoffer ter ere van de voorouders
19.20Toespraak voorzitter Comité 30 juni / 1 juli Eindhoven
19.25Toespraak vertegenwoordiger van de Caribische gemeenschap Eindhoven
19.30Toespraak vertegenwoordiger van de Surinaamse gemeenschap Eindhoven
19.25Toespraak door en overhandiging manifest aan de Gemeente Eindhoven
19.40Tula Monoloog
19.45Minuut stilte
19.50Kranslegging
20.05Afsluiting Herdenking

Na de Herdenkingsceremonie wordt er een hapje en drankje aangeboden in het Stadhuis. En is er ruimte voor napraten. 

Na de Herdenking Transatlantisch Slavernijverleden op 30 juni, bieden we een bijzondere Herdenking Voorstelling aan bij Parktheater Eindhoven, die aanleiding geeft tot zowel verdieping als verbinding.


Bereikbaarheid & Toegankelijkheid

De Herdenking Transatlantisch Slavernijverleden vindt plaats in de tuin achter het stadhuis. Deze tuin is van alle kanten te bereiken, met de hoofdingang aan de Wal, tussen het stadhuis en de Dommel.

De Herdenkingsceremonie is zowel met het OV als met de auto of fiets goed te bereiken. Daarnaast is de locatie rolstoeltoegankelijk en zijn er zitplaatsen gereserveerd voor mensen die minder goed ter been zijn. Bent u slecht ter been? Vraag bij aankomst aan onze hosts waar u kunt zitten.

Er is een aangepast toilet beschikbaar voor personen met een beperking.

Openbaar Vervoer

De dichtstbijzijnde halte vanuit Station Eindhoven Centraal is Smalle Haven. Deze halte is op 4 minuten loopafstand van de locatie van de herdenkingsceremonie.
De dichtstbijzijnde halte richting Station Eindhoven Centraal is Stadhuisplein. Deze halte is op 3 minuten loopafstand van de locatie.
In beide richtingen komen bus lijnen 7, 11, 12, 17, 24, 317, 318, 320, 324, 407 en 408 langs de haltes. Voor de actuele reisinformatie bezoek Hermes.nl of 9292.

Parkeren

De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheden zijn Q-Park Stadhuisplein en Parking Stadskantoor. Beide parkeergelegenheden geven aan rolstoeltoegankelijk te zijn en te beschikken over aangepaste parkeerplaatsen.
Beide parkeergelegenheden bieden ook elektrische oplaadpunten en liften.

Fietsen kunnen op verschillende plekken op de stoep geplaatst worden. Zorg ervoor dat je je fiets plaatst op een daarvoor bestemde plekken.

Vragen?

Heeft u nog vragen over de toegankelijkheid? Stuur een mailtje met uw vraag naar comite30juni1julieindhoven@gmail.com.