Herdenking Naprogramma

30 juni 2023 @ 20:30 23:00

Na de Herdenking Transatlantisch Slavernijverleden op 30 juni, bieden we een bijzondere Herdenkingsvoorstelling aan bij Parktheater Eindhoven, die aanleiding geeft tot zowel verdieping als verbinding.

De avond zal beginnen met de bijzondere voorstelling Kunu van Onias Landveld, gericht op het licht in de donkerte. Het theater en de daarin verweven animaties, benadrukken de aardse realiteit van deze aspecten en de menselijke kracht om je daartoe te verhouden.

In de tweede helft van de avond staan we stil bij kracht die we uit muziek putten, door het leven en werk van zangeres Aretha Franklin te vieren. Zangeressen Solange Rose, Michline Plukker en Oonagh Evertsz brengen door middel van muziek en poëzie een eerbetoon aan Aretha.

TijdActiviteit
20:30Inloop
20:45Kunu – Theaterstuk van Onias Landveld
21:35Pauze
22:00Tribute to Aretha Franklin met Solange Rose, Michline Plukker en Oonagh Evertsz
22:40Einde

Kunu

Een eclectische voorstelling van animaties en theaterspel. Acht gedichten/ Spoken Word teksten van Oud-Stadsdichter van Tilburg, Onias Landveld,  vormen de leidraad voor componisten en animatoren om een bijzonder verhaal van menselijke strijd en groei vorm te geven. Een strijd die wordt vormgegeven door de gevolgen van trans en intergenerationele overdracht. Het dwingt de kijker antwoord te vinden op deze vragen: Wat voor negatieve aspecten heeft jouw familielijn aan je doorgegeven waar je niet aan kan ontsnappen? Wat is daardoor de vloek die jou vasthoudt in je vicieuze cirkel?

Onias Landveld

In de Surinaamse Marron cultuur gelooft men dat je last kunt krijgen van ongewenste situaties door toedoen van je voorouders. Die vloeken zijn er in verschillende vormen en maten. Armoede, moeilijke familierelaties, interne en mentale strijd etc. Hoe kom je daaruit? Kunu gaat in op menselijke lasten vanwege de gevolgen van familiedynamiek, ons sociaal leven, de hedendaagse effecten van historische slavernij, de ontsnapping van sektarische religie en de zoektocht naar identiteit. Maar het mooie van Kunu is dat het niet enkel een verhaal is voor de Afrikaanse diaspora maar juist een vertelling met raakvlakken voor alle culturen, waarin iedereen zich kan herkennen. 

A Tribute to Aretha Franklin

Een legendarische en invloedrijke zangeres die de wereld met haar krachtige stem en bewezen talent veroverde, dat was Aretha Franklin. Ze was de eerste vrouw die in 1987 in de Rock and Roll Hall of Fame werd ingelijfd en won 18 Grammy Awards tijdens haar lange loopbaan. Ze heeft de wereld geïnspireerd met haar muziek, ongeëvenaarde stem, krachtige afbeeldingen en revolutionaire vrouwenemancipatie.

Aretha heeft veel klassiekers geschreven en opgenomen waaronder ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’, ‘Respect’, ”I Say a Little Prayer’ en ‘Chain of Fools’. Ze was ook een allergrootste bijdrager aan de Soul Muziek en een idool voor alle gedurfde, gepassioneerde artiesten. Aretha Franklin was een ware voor muziek en empowerment, en heeft een enorme voetafdruk op de wereld achtergelaten. 

Ze zal voor altijd herinnerd worden als een gevierde kunstenaar, een ware inspirator en een baanbrekende stem voor vrouwenemancipatie. Op 30 juni vieren we haar onvergetelijk werk en leven met optredens van drie geweldige zangeressen Solange Rose, Michline Plukker en Oonagh Evertsz.

Solange Rose

Een (soul)zangeres uit Eindhoven, geboren in Suriname, uit een muzikale familie (o.a. Robin Zalm van VOLUMIA en Big John Russel). Als klein meisje omringd door soulmuziek, met name Aretha Franklin als grote leermeester en altijd een rode draad in haar leven geweest.  Met een grote passie voor het overbrengen van rauwe emotie in muziek, mensen raken en de liefde voor muziek delen.

Door de jaren heeft ze een dosis ervaring opgedaan waar je u tegen zegt. Haar muzikale avontuur begon 10 jaar geleden. Ze schreef eigen nummers met grote namen, stond als supportact van Berget Lewis in de Effenaar en straalde tijdens meerdere evenementen op het Veronicaschip te Amsterdam.

Solange

Na het opdoen van een dosis ervaring waar je u tegen zegt en een gigantisch netwerk heeft ze besloten zich nu in te zetten voor Eindhoven, haar hometown. Dit doet ze in de vorm van Club Solange waar momenteel achter de schermen hard aan gewerkt wordt.

Michline Plukker

Grenzen zijn om tegen aan te duwen, in het moment en op gevoel. De muziek van deze singer/songwriter is genre-fluid. 

Op organische wijze experimenteert ze met verschillende stijlen muziek en manieren van songwriting. Zo werkt ze vaak van tekst en verhaal tot muziek maar laat zich net zo lief inspireren vanuit live muziek of een dikke beat om tot tekst te komen.

Michline

De muzikale invloeden uit haar jeugd; jazz, rock, Zuid-Amerikaanse muziek, country, pop, r&b en  metal, kan ze niet anders dan met zich meenemen. Van pittige elektrische gitaren naar zoetgevooisde jazz en bossanova.

Samen met multi-intrumentalist en partner-in-crime Rajiv Daryanani, a.k.a. Sniebl, neemt Michline je mee op een muzikale reis.

Oonagh Evertsz

Maak kennis met Onana, een veelzijdige en gepassioneerde artiest wiens wortels teruggaan naar het betoverende eiland Curaçao. Geboren en getogen in een muzikale familie, werd Onana al op jonge leeftijd ondergedompeld in een wereld van melodie en ritme.

Vandaag de dag floreert Onana als zangeres, songwriter en (stem)actrice gevestigd in Lelystad. Haar dynamische repertoire omvat genres als gospel, jazz, soul en latin, waarmee ze het publiek weet te betoveren met haar veelzijdige en emotionele optredens in het Nederlands, Engels, Spaans en Papiamentu. Met haar betoverende stem en meeslepende ‘stage presence’ werkt ze samen met talloze bands en muzikanten, en creëert ze onvergetelijke muzikale ervaringen.

Onana

Met elk optreden transporteert Onana je naar een wereld vol emotie en authenticiteit, en nodigt je hen uit om een muzikale reis aan te gaan die grenzen overschrijdt.

Parktheater

Elzentlaan 50
Eindhoven, 5615 CN Netherlands
+ Google Maps
040 – 2 11 11 22
Bekijk de site van Locatie

Comité 30 juni/1 juli Eindhoven

Bekijk de site van Organisator