Studio040: Eindhoven gaat voor het eerst slavernijverleden herdenken


In Eindhoven wordt dit jaar voor het eerst stilgestaan bij het slavernijverleden van Nederland. Het nieuw opgerichte ‘Comité 30 juni-1 juli Eindhoven’ trekt hiervoor de kar.

OOK HIER WOONT FAMILIE VAN TOT SLAAF GEMAAKTEN.

Saida Vianen

Het comité wil met het initiatief bereiken dat bewustwording en erkenning van het slavernijverleden ook belangrijk is voor Eindhoven. “Alleen in een stad waar iedereen gezien en gehoord wordt, kun je een inclusieve samenleving bouwen”, zegt voorzitter Saida Vianen.

Vianen wil dat iedereen het slavernijverleden kan herdenken in eigen stad. “Eerst was er alleen een herdenking in Amsterdam. Iedereen ging daar naartoe. Maar het is een geschiedenis van ons allemaal. Waarom dan ook geen herdenking in Eindhoven? Ook hier woont familie van tot slaaf gemaakten, zoals ik zelf.”

In Eindhoven wonen ongeveer 15.500 nazaten van tot slaaf gemaakten. “Naar het Eindhovense slavernijverleden wordt nog onderzoek gedaan. Het is belangrijk dat we daar ook meer zicht op hebben.”

Activiteiten

Het comité wil nu een herdenking organiseren op 30 juni. Een dag later wordt er dan stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. met een viering. Met workshops, lezingen en schoolprojecten wil de organisatie meer bewustwording creëren.


/

,

/